O domingo, pasadas as nove da mañá, Pedro Jesús López-Toribio, ciclista vitoriano residente en Murcia, iniciou o Camiño de Santiago en bicicleta dende Roncesvalles. Isto non sería noticia se non fose porque o seu obxectivo era completar o percorrido até Compostela nunha soa etapa, sen deterse, un total de 784 quilómetros. E porque López-Toribio buscaba con este reto promover os hábitos e valores do veganismo, que rexeita o uso de animais para a alimentación ou o vestido. E para demostrar de igual xeito que mesmo para un esforzo deste calibre existen fontes proteicas alternativas ás procedentes dos animais.
O ciclista partiu dos Pireneos con moito ánimo e bo tempo, que afortunadamente o acompañou até Galicia. Chegou sen incidentes (aínda que se trabucou nunha parte do Camiño á altura de Logroño) a Burgos, onde caeu a noite, pero el seguiu pedaleando na escuridade, até León, onde viu amenceu. A partir de aí comezaron os problemas: fallos no GPS (que deixou finalmente de funcionar) e, sobre todo, na súa roda traseira, ascendendo precisamente as montañas previas á entrada en Galicia. Ademais, o cansazo acumulado comezou a facer efecto, despois de máis de 30 horas de percorrido. Mesmo así López-Toribio puido continuar, superando o Cebreiro ás tres da tarde do luns.
Ás oito da tarde chegaba a Portomarín, co convencemento de completar o seu reto, aínda que fose de madrugada. Nas redes sociais, onde os amigos que o acompañaban nun coche ían relatando o percorrido, os últimos quilómetros parecían unha conta atrás: 35 quilómetros a Compostela, 18 quilómetros, 10 quilómetros... O esgotamento e o habitual trazado rompepernas das estradas galegas dificultaban este último esforzo. Pero finalmente, case ás dúas da madrugada -despois de máis de 40 horas de pedalear sen descanso- o activista entraba na Praza do Obradoiro, onde agardaban por el algúns amigos e outras persoas, que foran seguindo o seu reto a través da rede.
Hai uns días, nunha entrevista publicada no medio especializado Ciclosfera, López-Toribio destacaba que o seu obxectivo era "derrubar o mito de que os veganos temos unha alimentación deficitaria, que nos faltan nutrientes, que nos faltan proteínas, cando é precisamente todo o contrario e ademais non adoitamos padecer enfermidades claramente aparelladas ás dietas baseadas en produtos animais, como enfermidades cardiovasculares, hipertensión, diabetes, osteoporose, arterioesclerose...".
Engadía que "moitas persoas poden ter empatía e sentir compaixón polos animais que acaban no seu prato fisicamente ou en calquera caso sofren un inferno para a obtención de produtos como lácteos ou ovos, pero se seguen pensando que se deixan de comelos enfermarán e morrerán, será difícil que dean o paso. Para iso debemos traballar en derrubar eses mitos en diversos ámbitos, e o deporte ofrece unha fiestra marabillosa para amosalo". "Existe unha gran desinformación tanto na cantidade coma na calidade das proteínas que necesita o corpo humano. O mundo vexetal ten tanto en cantidade como en calidade o nivel de proteínas para nós", engadía nesa conversa