Unha ducia de moléculas relacionadas co outono
Chega o outono e con el moitas novidades: os cambios nas follas das árbores caducas, o comezo da tempada micolóxica ou a chegada dos magostos. E como todo é química, velaquí unha ducia de moléculas presentes nestes acontecementos.
-
01
Clorofila
A clorofila é un composto que lle confire a cor verde ás follas. En outono prodúcese menos cantidade, o que fai que as follas perdan verdor.
-
02
Luteína
A luteína é un composto químico pertencente ao grupo das xantófilas. É un pigmento amarelo que se atopa nas follas ao chegar o outono.
-
03
Betacaroteno
O betacaroteno é un pigmento que lle proporciona ás follas a coloración laranxa e castaña.
-
04
Antocianina
A medida que a concentración en azucre das follas aumenta, os raios do sol activan a produción de antocianina, que causa os tons avermellados.
-
05
Alfa-amanitina
A alfa-amanitina é un composto tóxico presente no cogomelo Amanita phalloides, que é considerada unha das especies máis tóxicas para os seres humanos.
-
06
Muscarina
A muscarina é un alcaloide tóxico que se atopa na Amanita muscaria e que provoca salivación, lacrimación e trastornos neurolóxicos.
-
07
Muscimol
O muscimol é o compoñente psicoactivo responsable, xunto coa muscarina, dos efectos psicotrópicos da Amanita muscaria.
-
08
Ácido iboténico
O ácido iboténico é un composto que se produce de xeito natural no fungo Amanita pantherina. É un aminoácido poderosamente neurotóxico.
-
09
Orellanina
A orellanina é unha micotoxina que se atopa en varias especies de fungos velenosos da familia Cortinariaceae.
-
10
Auga
A auga é o pricipal compoñente da castaña. É a responsable de que estoupen cando as pomos ao lume, xa que coa calor, a auga evapórase e crea unha presión entre o froito e a súa codia.
-
11
Gammabutirolactona
A gammabutirolactona é un composto que lle proporciona á castaña o sabor suave e acaramelado.
-
12
Furfural
12) O furfural é un aldehido aromático que proporciona sabores doces e leñosos á castaña.