Marcos Pérez Pena

Unha ducia de doces dos conventos galegos para pecar de gula en Semana Santa

Chega a Semana Santa, tempo de oración, repouso e de limitación nos excesos de todo tipo para a poboación cristiá. Porén, se algún pecado está permitido sempre este é o da gula. Será por isto que conventos e mosteiros galegos elaboran galletas, tortas e outros produtos de repostaría que adquiriron unha gran sona e que comercializan a través de distintas vías. Velaquí unha ducia de exemplos para pecar un pouco nas sobremesas.

  1. 01

    'Bastoncitos de San José' do Mosteiro de Vilar de Astres

    Un dos mosteiros galegos con máis actividade reposteira é o de Vilar de Astres (Ourense), na que vive unha comunidade de monxas clarisas, que elaboran panettones e unha selección de cinco galletas: Vilarcitos, Amoriños, Galletas de Nata, Damianitas e Bastoncitos de San José.

  2. 02

    Mazapán de turrón de xema e coco das clarisas de Ribadeo

    Tamén ten fama o convento de Santa Clara, en Ribadeo, que elaboran este mazapán de turrón de xema e coco, ademais doutros produtos de repostería.

  3. 03

    Doce de leite dos monxes do Mosterio de Sobrado

    Os monxes do Mosteiro de Sobrado elaboran dende hai anos un doce de leite que se vende "envasado ao silencio" e feito con "man de santo". A materia prima desta delicia con orixe riopratense é o leite da vacas frisonas que se xestiona dende o propio mosteiro.

  4. 04

    Licor Eucaliptine dos monxes do Mosteiro de Oseira

    Non é estritamente un doce, pero serve tamén para adobiar as sobremesas. Os monxes do Mosteiro de Oseira preparan e venden un gran número de licores: de cacao, de café, de herbas e tamén o eucaliptine, de 30 graos de contido alcólico e elaborado segundo unha antiga fórmula que combina melisa, macela, hisopo, menta, canela, cacao, artemisa, flor de sabugueiro e cravo, entre outras plantas.

  5. 05

    Torta de Santiago do Mosteiro de San Paio de Antealtares

    O Mosteiro de San Paio de Antealtares ten tamén sona polos seus doces, que inclúen pastas, galletas e tamén a inevitable Torta de Santiago elaborada no corazón co casco histórico compostelán.

  6. 06

    Pastas do Mosteiro de San Vicente de Trasmañó (Redondela)

    O Mosteiro da San Vicente de Trasmañó (Redondela) está especializado na elaboración de diversos tipos de pastas, que vende directamente, por internet e en feiras especializadas.

  7. 07

    Pastas do Mosteiro de Ferreira de Pantón

    Tamén elabora pastas o Mosteiro Cisterciense de Ferreira de Pantón, coñecido como "Mosteiro de San Salvador" ou "Mosteiro das Bernardas", en referencia ás monxas que o ocupan. Son famosas as súas golosas (galletas de manteiga) e tamén a súa torta de améndoa.

  8. 08

    Peixiños das monxas clarisas de Tui

    O Mosteiro de Santa Clara de Tui é famoso polos peixiños que elaboras as súas internas, unhas galletas de fariña de améndoa que se poden adquirir en varios comercios da localidade.

  9. 09

    Pastas das monxas dominicas de Belvís, en Compostela

    Tamén elaboran pastas as monxas dominicas do convento de Belvís, en Compostela, cunha merecida sona na cidade.

  10. 10

    Amendoados do Mosteiro de Santa Bárbara, na Coruña

    No Mosteiro de Santa Bárbara, situado na Cidade Vella da Coruña, as súas monxas elaboran estes amendoados

  11. 11

    Amendoados do mosteiro de Valdeflores, en Viveiro

    O convento de Valdeflores, en Viveiro, era coñecido pola calidade da súa repostería: tortas de améndoa, amendoados, brazos doces e polas súas galletas (bocaditos, cordiales, amarguillos e suspiros). Porén, un conflito interno na colectividade de monxas que ocupaba o edificio (derivado da desaparición de dous valiosos cantorais) acabou provocando o peche do convento en 2018 e, polo tanto, rematou coa actividade reposteira do lugar. 

  12. 12

    Xabón de mel e limón do mosteiro de Armenteira

    Pechamos a ducia saíndo das doces sobremesas e incluíndo outro produto que tamén adquiriu unha gran relevancia nos últimos anos: a produción de xabóns que realizan os monxes do mosteiro de Armenteira a partir de aceites vexetais e con múltiples variedades (mel e limón, mandarína, castaña, aloe vera, camelia...).