Unha ducia de paradas para saborear os fogóns do Anllóns
O río Anllóns é a columna vertebral da comarca de Bergantiños. As súas augas atravesan unha paisaxe de gran beleza e fartura -tamén gastronómica- ao longo dos concellos da Laracha, Carballo, Coristanco, Ponteceso e Cabana. Nesta ducia convidamos a percorrer este territorio no que se goza con todos os sentidos.
-
01
Anllóns: beleza e fartura
Falar de Bergantiños é falar do río Anllóns, das paisaxes que moldea ao seu paso e do patrimonio histórico e natural que medrou nas súas ribeiras. A beleza destas terras é motivo abondo para visitar estes concellos, pero as delicias que saen dos seus fogóns animarán a quedar neles: unha riqueza gastronómica de horta, de río e de mar que é un segredo a descubrir para quen queira comprobalo
-
02
Un paseo á beira do río na Laracha
A viaxe pode comezar na Laracha, na área recreativa de Gabenlle, onde comeza o paseo fluvial polo Río Anllóns, unha ruta circular de algo menos de seis quilómetros e dificultade baixa, máis que apta para nenos e nenas de todas as idades. O camiño pasa a carón dos antigos muíños, combinando os sendeiros coas pasarelas de madeira
-
03
A riqueza do río: anguías, lampreas, troitas...
O río Anllóns ofrece unha gran riqueza gastronómica nas súas augas: anguías, lampreas, troitas..., produtos de primeiro nivel que están entre as especialidades de moitos dos restaurantes da zona, coma o Restaurante Río, de Carballo, que nos ofrece este prato.
-
04
Ruta dos Muíños do Pan
Son moitas as rutas de sandeirismo que podemos facer ao longo do Anllóns ou preto del. Por exemplo a Ruta dos Muíños de Pan, un camiño non circular de 8,5 quilómetros entre o Muíño de Cheda e o Muíño do Quinto, pasando polo Refuxio de Verdes ou o Parque do Anllóns
-
05
Pan de Carballo
E falando de muíños, non podemos esquecer o pan que dende sempre se fixo nesta zona, con sona en toda Galicia. O pan de Carballo, un pan esponxoso, cheo de ollos e moi saboroso, nacido dos trigais de Bergantiños e das augas do Anllóns, que durante séculos moeron o trigo ben finiño para facer a mellor fariña.
Pódese adquirir nas panadarías de toda a comarca, e tamén nas feiras, coma a que se celebra o 2º, 4º e 5º (se hai) domingo de cada mes no propio Carballo. E tamén na Feira de Paiosaco na Laracha, o 1º e 3º domingo de cada mes.
-
06
Carballo: arte urbana a carón do río
Falar de Carballo nos últimos anos é falar de murais e de arte urbana, unha especialidade coa que, da man do Rexenera Fest, a capital de Bergantiños se converteu nunha referencia en toda a Península Ibérica. Unha das mellores cousas destas obras é que se poder ver ao aire libre, dando un paseo a carón do río, que atravesa a vila no Parque do Anllóns ou no Parque de San Martiño
-
07
Festa da pataca de Coristanco
E falar de Bergantiños é falar tamén da pataca de Coristanco, afamada tamén en toda Galicia. Coristanco é coñecido como a Terra da pataca, pois é a localidade de principal produción da Indicación Xeográfica Protexida Pataca de Galicia. No mes de setembro celébrase a Festa da pataca onde ademais de degustación pódense contemplar auténticas esculturas elaboradas con este tubérculo.
-
08
Refuxio de Verdes (Coristanco)
En Coristanco está o Refuxio de Verdes, un dos recantos máis fermosos da comarca. Trátase dun couto de pesca, rodeado por un bosque de ribeira que inclúe unha área recreativa con mesas e grellas. Ademais, varios sendeiros permiten facer paseos e gozar da natureza
-
09
A riqueza da horta: fabas, garavanzos ou chícharos bágoa
Ademais da riqueza do río, as hortas que o Anllóns alimenta tamén ofrecen suculentos manxares: fabas, cenorias, garavanzos ou chícharos bágoa, un auténtico caviar da terra que nos últimos anos se converteron en imprescindibles nos menús de chefs de primeiro nivel e que tamén se poden atopar en marcas gourmet como La Huerta D’Lujo de Coristanco Na imaxe, outro dos pratos do restaurante Río Sil de Carballo.
-
10
Monte Branco (Ponteceso)
Achegámonos xa ao mar. Preto do Esteiro do Anllóns, xa en Ponteceso, atópase o Monte Branco, a duna rampante máis elevada de Europa, con 192 metros de altitude, superando a famosa duna de Pilat, no sur de Francia.
-
11
Berberecho do Anllóns
No Esteiro do Anllóns pódese atopar berberecho e ameixa fina, que están entre os mellores do país e que cada día sacan as mariscadoras, abandeiradas da diversificación mariñeira en toda Europa. Por suposto, restaurantes da comarca, coma o Pementa Rosa de Carballo, ofrecen gorentosas receitas para degustar estas delicias.
-
12
Esteiro do Anllóns (Cabana)
A viaxe remata no lugar onde o Anllóns, pouco a pouco, se vai convertendo en mar, depositando as súas augas na ría de Corme e Laxe. O Esteiro do Anllóns, en Cabana de Bergantiños, é un singular espazo que destaca pola súa riqueza ornitolóxica, polo que é un excelente lugar para o avistamento de aves. E tamén polas dunas da Barra