A suba xeral dos prezos retrocede a niveis de hai dous anos en Galicia, pero cos alimentos disparados por riba do 16%

Verduras e hortalizas son dos produtos que seguen acumulando unha maior suba dos prezos CC-BY pxfuel

A suba de prezos que principiou durante o levantamento das principais restricións pola pandemia da COVID durante o ano 2021 disparouse de vez no primeiro cuadrimestre de 2022 polas repercusións globais da invasión rusa en Ucraína e as sancións a Rusia por este motivo. Un ano despois, o dato xeral do Índice de Prezos ao Consumo (IPC) modérase ata a contorna do 3% para o pasado marzo, unha moderación que ten varias explicacións -algunhas, estatísticas- e da que quedan fora os alimentos, con incrementos que seguen superando o 16%.

O efecto estatístico e a caída dos prezos enerxéticos contribúen a situar o IPC no 3,4%

A baixada dos prezos de combustibles e enerxía dende finais do pasado 2022 contribúe a tirar cara a abaixo dunhas cifras do IPC que agora xa se se comparan coas disparadas de hai un ano, que para Galicia chegaban a roldar un 10%. Ambos elementos contribúen a que o índice galego estea agora nun 3,4%, unha décima por riba da media estatal. Ou, o que é o mesmo, en ambos casos os datos menos altos en dous anos.

Cómpre atender tamén, non obstante, ao indicador da inflación subxacente. É o indicador que non ten en conta alimentos frescos nin prezos da enerxía e que está moito máis alto que o índice xeral. Sitúase no 7,5% para a media estatal, unha décima menos que no mes previo. Hai un ano estaba no 3,4%, segundo o INE.

Os produtos enerxéticos custan agora de media un 35% menos que hai un ano en Galicia

Por grandes grupos de gasto, os alimentos seguen sendo os grandes protagonistas da escalada de prezos. En Galicia o seu incremento está nun 16,5% interanual no pasado marzo, exactamente o mesmo dato que a media estatal. Tamén resulta significativo que continúa a escalada do incremento das bebidas non alcohólicas, (15,3%), mentres segue estable o IPC nos prezos do alugueiro de vivenda, arredor do 2%.

Ao tempo, como amosa o gráfico baixo estas liñas, a gran diferenza a respecto de hai un ano son os prezos dos produtos enerxéticos. O índice que mide os custos da electricidade, do gas e outros combustibles está en negativo dende finais do ano pasado e situouse para Galicia nun -35% para marzo deste 2023. Trátase de diminucións porcentualmente máis pronunciadas que as rexistradas durante a pandemia, cando foi clave o descenso global de demanda.

Para entender esta caída nos prezos dos combustibles hai que atender a varios factores. Nela inflúen dende decisións políticas como o tope ibérico ao gas aprobado no seo da Unión Europea a instancias dos gobernos español e portugués ata cuestións climatolóxicas -peso das renovables no mix enerxético- e factores internacionais como a cotización do petróleo, entre outras.

Azucre, ovos ou hortalizas son ata un 30% máis caros que hai un ano. Tamén están por riba do 20% interanual alimentos coma o leite, aceite, patacas ou cereais

Con este pano de fondo, o gran problema económico do día a día seguen sendo os alimentos. Malia medidas como a supresión do IVE en produtos básicos, mercar comida segue sendo moito máis caro que hai un ano. O azucre -afectado por cuestións como a restrición de importacións na India- segue sendo protagonista ao superar ata nun 62% os prezos que tiña ata hai un ano. A continuación sitúanse os ovos, que malia moderar os incrementos dos seus prezos dende finais de 2022 seguen custando arredor dun 30% máis que hai un ano, sempre atendendo aos datos do INE para Galicia.

O leite, o aceite, as patacas e os cereais tamén continúan rexistrando incrementos de prezos superiores ao 20% interanual. Por riba do 10% seguen produtos como a carne de vacún, a carne de porco ou o café. As subas menos pronunciadas rexístranse na froita ou no peixe, pero en todo caso os seus prezos tamén seguen sendo máis altos que os que rexistraban hai un ano.

Grazas ás socias e socios editamos un xornal plural

As socias e socios de Praza.gal son esenciais para editarmos cada día un xornal plural. Dende moi pouco a túa achega económica pode axudarnos a soster e ampliar a nosa redacción e, así, a contarmos máis, mellor e sen cancelas.